Kanan elämää...

Kanaset halusivat takaisin kanamobiiliin... heinäkuu 2018

Solgårdin kanat munivat jälleen virallisesti luomumunia. Tosin emme saa pitää kanoja alla näkyvässä mobiilivaunussa, koska se ei ole hyväksytty luomukäyttöön. Vaunun suuri verkotettu aukko joka on aina auki, ei tarkastajan mielestä toiminut valoaukkona, eli ei ole ikkuna!Vaunuhan on ollut ainoastaan kesäkäytössä joten tuo iso oviaukko on tuonut vaunuun runsain mitoin päivänvaloa,kesällä melkein liiankin kanssa.

Kunhan olen hetken hengähtänyt ja kerännyt voimia, niin ehkä nostan vielä kissan pöydälle ennen seuraavaa kesää

Kana goes mobile!!!!

Vuoden 2016 kevään toinen projekti oli heinäkuivuri-vaunun muuntaminen kanojen käyttöön.

Vaunua siirretään paikasta toiseen ja kanoilla on aina puhdasta vihreää syötäväksi ja toukkia kaiveltavaksi. Tämän kesän kokeilimme miten homma pelittää tässä ihan talon lähellä metsikössä. Sähköverkkoaita toimii hyvin, sitä todistivat ystäväni koira Scarlet ja tallikissamme Musi. Kyllä toimii!

Haukkoja verkolla ei kuitenkaan pysty torjumaan, syksyn aikana haukka vieraili useamman kertaa. Kanat viihtyvät, oppivat nopeasti nousemaan orsille yöksi ja vain pari kertaa kovan myrskyn takia jouduin sulkemaan ovet yön ajanksi.

..Niinpä Kanalanpitäjä lähetti Elykeskukseen ilmoituksen ja sanoutui irti luomusta, kanojen osalta. Kanasilla on mukavammat oltavat vaunussa saaden kuopsutella vihreää päivät pitkät kuin luomukanoina ihmetellen paljonko ikkunapinta-alaa on tai ei ole.

Kanat ovat jo eläkeiässä ja munia tulee harvakseltaan. Ovat hyvät eläkepäivänsä ansainneet!!

Klikkaa tästä kirjoittaaksesi tekstiä

Kehittelin uuden pesäsystee-min vaunuun ja kas kummaa, se jopa toimii. Eli pesänä toimii iso ämpäri joka on sopivasti kallistettu jotta muna vierii aukosta taakse kouruun. Näin munat pysyvät puhtaampana ja säästyy aikaa niitä lajitellessa. Tämä on sitä meidän Hitec-automatiikkaa!!

15.2.2014

Lyhyt päivitys luomuasiaan, viime kesäkuussa saimme virallisen luomuhyväksynnän, sekä oman tilapakkaamon. Lue lisää blogista...

 Kanat ovat kaikkea muuta kuin mitä yleinen käsitys niistä on. Ne eivät ole tyhmiä, varsinkaan. Kanat oppivat todella nopeasti, niiden touhuja on terapeuttista seurata ja monet niistä ovat erittäin sosiaalisia persoonallisuuksia. On surullista että suurin osa munivista kanoista elää edelleen lähes liikkumattomina ahtaissa häkeissään, ainoana tarkoituksena olla tuottavia yksiköitä.  

Näin ei meillä ole. Kanojemme elämä on vapaata: syöminen, kylpeminen, olkipesiin muniminen, kukon polkemiksi joutuminen, orsilla tai puissa torkkuminen, kaikki tapahtuu kanojen ehdoilla. Ulkoilla ne saisivat talvellakin, mutta lumi ei niitä kiinnosta. Leudommilla keleillä on ovi auki ja ulkona voi poiketa tarkistamassa, joko keväästä näkyisi merkkejä. Kesäisin kanat mielellään jäävät ulos yöksi, takatarhassa on iso vaahtera, joka houkuttaa kilpailemaan korkeimmista nukkumapaikoista.  

Luomukanalassa saa kanoja olla 6 kpl neliölle, meillä on alle 2 kanaa neliötä kohti. Todella paljon siis tilaa! Mainittakoon että tavalliset lattiakanalat saavat pitää 9 kanaa neliöllä, joten siitä voi jokainen päätellä itse minkälaista tällaisten, ns. vapaan kanojen elämä on. 

Kanamme ovat koko elämänsä syöneet luomurehua, täytämme myös muut luomukanalaehdot, ja odottelemme Ely-keskukselta päätöstä luomukanalamerkinnän saamiseksi. Osa tilamme pelloista saanee jo tänä vuonna luomustatuksen ja loputkin 2014 alkaen. 

Kukot viihdyttävät ja toimivat turvamiehinä!

lempipaikka

Syksyllä tässä puussa on lehtien tilalla kanoja

Perniöläisiä mustalaisia